Het leven op het platteland in Drenthe en Friesland is de afgelopen jaren drastisch veranderd, door de komst van de wolf. Veehouders zijn boos, omdat hun dieren worden aangevallen, mensen bang om het bos in te gaan, terwijl ecologen de wolf juist bejubelen. Hoe kunnen we samenleven met de wolf?
Podcastmakers Wouter Hoving en Jeroen Kelderman merken dat er weinig goede informatie over de wolf is. De twee volgen het spoor van de wolf die in 2015 naar Drenthe kwam en onderzoeken manieren waarop we met dat roofdier kunnen omgaan. Wordt het Juichen of Jagen?
Schapenboer Bert Zinger is bijna radeloos van woede, opnieuw heeft een wolf zijn schapen aangevallen. “Ze stonden in een wolfwerende omheining zoals de provincie dat voorschrijft”, vertelt Zinger in de podcast Juichen of Jagen, de wolf in Noord-Nederland.
De provincies adviseren hekken dé oplossing om schapen te beschermen tegen aanvallen van wolven, maar boeren en experts twijfelen aan de effectiviteit. “Sommige wolven zijn zo slim dat ze hekken leren omzeilen”, zegt podcastmaker Jeroen Kelderman.
Kelderman en zijn collega Wouter Hoving spraken afgelopen maanden met boeren en deskundigen over de problemen rond de terugkeer van de wolf in Noord-Nederland. Het plaatsen van een wolfwerend hek kost veel tijd en moeite. „Voor die grote schapenhouders denk ik dat het heel lastig wordt om hun bedrijfsmodel vast te houden met die wolf erbij. Misschien kan het wel niet meer”, zegt wolvenconsulent Jaap Mekel.
Afgelopen jaar werden zo’n duizend dieren, vooral schapen, gedood door een wolf. Slechts twaalf daarvan waren op een goede manier beschermd. „Op die manier creëer je een probleemwolf”, waarschuwt hoogleraar ecologie Chris Smit die nog wel toekomst ziet in goede omheiningen. Volgens hem zetten wij onze hekken vaak nog te „knullig” neer.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.