Het leven op het platteland in Drenthe en Friesland is de afgelopen jaren drastisch veranderd, door de komst van de wolf. Veehouders zijn boos, omdat hun dieren worden aangevallen, mensen bang om het bos in te gaan, terwijl ecologen de wolf juist bejubelen. Hoe kunnen we samenleven met de wolf?
Podcastmakers Wouter Hoving en Jeroen Kelderman merken dat er weinig goede informatie over de wolf is. De twee volgen het spoor van de wolf die in 2015 naar Drenthe kwam en onderzoeken manieren waarop we met dat roofdier kunnen omgaan. Wordt het Juichen of Jagen?
In Duitsland en België bouwen vrijwilligers hekken voor veehouders. De boeren hoeven niet zelf uit te vinden hoe zij met de wolf moeten omgaan. Podcastmakers Wouter Hoving en Jeroen Kelderman reizen af naar het Duitse dorpje Gifhorn.
In de nieuwe aflevering van wolvenpodcast Juichen of Jagen gaan Kelderman en Hoving op een zoektocht door Europa. Want – zo is hun overtuiging – we hoeven toch niet zelf uit te vinden hoe we met de wolf moeten omgaan, terwijl het dier in andere delen van dit continent nooit weg is geweest?
Neem Roemenië. Hier deed ecoloog Erwin van Maanen ooit onderzoek naar de aanwezigheid van de wolf. ,,Er is meer acceptatie van de wolf. Dat er af en toe een dier door doodgaat is gewoon een way of life. Ze kunnen goed relativeren; dat zijn wij niet meer gewend. Elk controleverlies hakt er hier veel meer in.”
Negativiteit en polarisatie over de wolf zijn overal in Europa wel aanwezig. Zoals in Duitsland waar dit voorjaar een afgesneden wolvenkop voor het kantoor van natuurorganisatie NABU werd gelegd. Of zoals in Frankrijk waar boze boeren jaren geleden natuurbeheerders kidnapten met de eis dat er meer moest worden gedaan aan de bescherming van hun vee.
Juist vanwege dat chagrijn op veel plekken in Europa, vinden organisaties Herdenschutz Niedersachsen (Duitsland) en Wolf Fencing Belgium (Vlaanderen) dat boeren ondersteuning moeten krijgen. Beide clubs sturen vrijwilligers op pad om hekken te bouwen voor de boer.
„We zijn een constructieve natuurorganisaties”, aldus Pepijn T’Hooft die als wolvenspecialist vanuit WWF België aan Wolf Fencing Belgium meewerkt. „We kijken naar oplossingen en willen niet aan de zijlijn roepen dat boeren hun vee moeten beschermen.”
De zevende en laatste aflevering verschijnt eind januari 2024.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.