Het leven op het platteland in Drenthe en Friesland is de afgelopen jaren drastisch veranderd, door de komst van de wolf. Veehouders zijn boos, omdat hun dieren worden aangevallen, mensen bang om het bos in te gaan, terwijl ecologen de wolf juist bejubelen. Hoe kunnen we samenleven met de wolf?
Podcastmakers Wouter Hoving en Jeroen Kelderman merken dat er weinig goede informatie over de wolf is. De twee volgen het spoor van de wolf die in 2015 naar Drenthe kwam en onderzoeken manieren waarop we met dat roofdier kunnen omgaan. Wordt het Juichen of Jagen?
We kunnen onze wolven en landbouwhuisdieren gewoon leren om vreedzaam met elkaar te leven. Dat ontdekten podcastmakers Wouter Hoving en Jeroen Kelderman in de podcast Juichen of Jagen, de wolf in Noord-Nederland.
Kadavers inspuiten met misselijkmakende vocht, schokbanden bij schapen, alarmbellen rond een weide. Zulke methoden leren de wolf actief waar ze wel en niet met mogen komen en in mogen bijten. ,,Een beetje ‘out of the box’ denken zou weleens het ei van Columbus zijn om met de wolf te leven”, aldus podcastmaker Kelderman.
,,De politicus zegt: ‘we zetten hekken’. De boer zegt: ‘we gaan schieten’. En de ecoloog zegt: ‘We moeten meer natuur creëren’. Maar bijna niemand zegt: ‘we moeten aan de slag met veel creatievere oplossingen’”, schampert Hoving.
De ene wolf is de andere niet. Sinds de wolf die een mensenaanval uitvoerde in Wapse werd doodgeschoten, is het een stuk rustiger in het gebied. Toch kijken we in ons beleid helemaal niet naar het gedrag van de individuele wolf. Ligt daar de sleutel om samen te leven met het roofdier?
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.