Dit zijn de Wilde Eeuwen. Een podcast over het ontstaan van een Europese beschaving, over krijgsheren en troubadours, over koningen en filosofen, over pestepidemieën en ketterijen.
In acht afleveringen vertelt Hendrik Spiering dat de Middeleeuwen echt geen richtingloze rotzooi waren, zoals vaak te zien in films en geschiedenisboeken. Het was geen wrede tijd vol wraakzuchtige heersers en mensen in lompen, en evenmin een harmonische tijd van vrome christenen en tevreden boeren. Integendeel, aan de hand van acht verhalen uit originele middeleeuwse bronnen schetst Wilde Eeuwen een betekenisvolle tijd, vol groeiende orde en cultuur.
Het is het jaar 1132. Heloise, een van de meest geleerde vrouwen van haar tijd, krijgt een belangrijke brief. Haar voormalige minnaar, de grote filosoof Peter Abelard, laat na lange tijd weer van zich horen. Wint hun verboden liefde het van de controverse rondom zijn ideeën?
Vanaf 13 september iedere woensdag een nieuwe aflevering.
Tekst en presentatie: Hendrik Spiering
Redactie, regie en montage: Elze van Driel
Muziek, montage en mixage: Rufus van Baardwijk
Eindredactie: Mirjam van Zuidam & Iddo Havinga
Beeld: Jeen Berting
Vormgeving: Yannick Mortier
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via ombudsman@nrc.nl.
Bij het maken van deze aflevering van Wilde Eeuwen is onder meer gebruikt gemaakt van deze literatuur:
De historische bron voor de turbulente liefdesaffaire tussen Abelard en Heloïse is Abelards ‘Historia calamitatum’ (de eerste brief aan de onbekende vriend) uit 1132 en de vervolgbrieven tussen Heloïse en Abelard (Epistolae 2–8)
Babette Hellemans (2021) ‘The Immeasurability of the Monastic Mind, Writing about Peter Abelard (1079–1142)’ in Journal of the History of Ideas, vol. 82 pp. 683-701
David Luscombe (2018) Peter Abelard and Heloise Collected Studies, Routledge
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.