In de onderwereld geldt één duidelijke regel: wie praat, die slaapt. De boel verlinken, zorgt voor doden. Misdaadjournalist Marian Husken volgt al dertig jaar rechtszaken met een kroongetuige. Sinds de moord op haar collega Peter R. de Vries, die vertrouwenspersoon was van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces, vraagt ze zich af: is een kroongetuige echt nodig? Waarom sluit justitie deals met criminelen als onschuldige levens op het spel staan?
Samen met journalist Maike van Leeuwen spreekt Marian Husken de hoofdrolspelers van geruchtmakende strafzaken: advocaten, rechters, officieren van justitie en... (ex)- criminelen. Voor het eerst geven zij jou, als luisteraar, een uniek inkijkje in kroongetuigendeals. Is de methode nog wel houdbaar?
Wie praat, die slaapt is een coproductie van Sublab en Dag en Nacht Media voor Podimo.
Waarom is justitie deals gaan sluiten met criminelen? Journalisten Marian Husken en Maike van Leeuwen reconstrueren de zaak tegen hasjbaron Charles Zwolsman waarbij de allereerste stappen gezet worden voor het sluiten van deals met criminelen. De ex-crimineel die als ‘kroongetuige avant la lettre’ wordt ingezet heeft vooral spijt van zijn medewerking en voelt zich in de steek gelaten. En criminoloog Frank Bovenkerk en strafrechtadvocaat Jan Boone waarschuwden toen al over de gevaren van deze methode: "Er vallen doden als je verraad invoert in het strafrecht."
De rest van de serie is te beluisteren bij Podimo. Daar vind je ook bonusinterviews met hoofdrolspelers uit de podcast, zoals advocaat Inez Weski en oud-officier van Justitie Fred Teeven. Probeer de app gratis uit via podimo.nl/wiepraatdieslaapt.
Dit is een productie van Sublab en Dag en Nacht Media voor Podimo.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.