Elke week duiken we in het geopolitieke spel achter de krantenkoppen. Een podcast over macht, invloed en de gevolgen op mensenlevens.
Elke week praten journalisten Tim Wagemakers en Hans Klis over een actueel geopolitiek onderwerp. Van vaccinatieongelijkheid tot cyberoorlog, van verkiezingsmanipulatie tot wereldtop. In elke aflevering duiken we dieper in één onderwerp en bespreken de politieke verhoudingen en verschuivende machten.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Terwijl in Nederland al derde prikken worden gezet, wachten mensen in grote delen van de wereld nog steeds op hun eerste vaccin. De beschikbare vaccins zijn ongelijk verdeeld, en van die ongelijkheid word door verschillende landen misbruik gemaakt. In deze aflevering duiken we in de vaccinatiediplomatie. Hoe worden vaccins ingezet als machtsmiddel, waarom lukt het niet de vaccins eerlijk te verdelen, en wat is de rol van de farmaceuten? Te gast is Ella Weggen van Wemos, een organisatie die zich inzet voor gelijke toegang tot gezondheid voor mensen wereldwijd.
🌐 Elke week praten journalisten Tim Wagemakers en Hans Klis over een actueel geopolitiek onderwerp. Van vaccinatieongelijkheid tot cyberoorlog, van verkiezingsmanipulatie tot wereldtop. In elke aflevering duiken we dieper in één onderwerp en bespreken de politieke verhoudingen en verschuivende machten.
🌐 Wereldmachten is een podcast van Dag & Nacht media. Redactie door Esther Crabbendam. Montage door Jeroen Sturing en Esther Crabbendam. Eindredactie door Anne Janssens. Muziek van Studio Kloaq.
🌐 Benieuwd naar de leestip van Hans? Of wil je ons volgen? Ga naar www.vriendvandeshow.nl/wereldmachten of volg ons op Twitter @wereldmachten
Interpol is de internationale politieorganisatie waarmee het mogelijk is verdachten in grote delen van de wereld op te sporen. Maar wie door het ene land gezien wordt als crimineel, is in andere landen misschien een burgeractivist. In de praktijk zien we dat autoritaire regimes de organisatie gebruiken om gevluchte dissidenten alsnog op te pakken. En nu Syrië onlangs weer is toegelaten tot Interpol maken mensenrechtenorganisaties zich zorgen over de veiligheid van activisten die gevlucht zijn naar Europa. Wie bepaalt de toelating tot Interpol? En wat kan je doen als onterecht in het opsporingssysteem zit? Te gast is Frederieke Dölle, strafrechtadvocaat gespecialiseerd in uitlevering en terrorismezaken bij Prakken D'Oliveira.
🌐 Wereldmachten is een podcast van Dag & Nacht media. Redactie door Myrthe van Munster en Esther Crabbendam. Montage door Jeroen Sturing en Esther Crabbendam. Eindredactie door Anne Janssens. Muziek van Studio Kloaq.
Na decennia van internationale samenwerking in de ruimte lijkt het tij te keren. Steeds meer landen beginnen hun eigen ruimteprogramma, en China lanceerde zelfs hun eigen ruimtestation. Zien we in deze verandering een afspiegeling van de geopolitieke verhoudingen op aarde? Is dit ook een stap in de richting van militarisatie van de ruimte? En wat voor waarde hebben de afspraken uit de jaren '70 nog? Te gast is Sarah Moens, bestuurslid van het European Centre for Space Law.
🌐 Wereldmachten is een podcast van Dag & Nacht media in samenwerking met de Buitenlandredactie. Redactie door Myrthe van Munster. Producatie door Esther Crabbendam. Montage door Jeroen Sturing. Eindredactie door Anne Janssens. Muziek van Studio Kloaq.
🌐 Benieuwd naar de leestip van Hans? Of wil je een onderwerp suggereren? Ga naar www.vriendvandeshow.nl/wereldmachten of volg ons op Twitter @wereldmachten
Het lijkt erop dat het een barre kerst wordt voor de Noord-Ieren. Zij zijn de dupe van de Brexit onderhandelingen die maar blijven duren. De EU wil een harde grens voorkomen tussen EU-staat Ierland en het Britse Noord-Ierland. De Britten vinden de uitzondering op de handelsregels voor Noord-Ierland onwerkbaar en dreigen dit op te zeggen. Hierdoor voelen de Noord-Ieren dit tot aan de keukentafel. Wat betekent het voor de Ieren, en wat gebeurt er echt tijdens de onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittanië? Te gast is correspondent Europese Zaken Caroline de Gruyter, zij volgt al meer dan twintig jaar de Europese ontwikkelingen.
🌐Benieuwd naar de leestip van Hans? Of wil je ons volgen? Ga naar www.vriendvandeshow.nl/wereldmachten of volg ons op Twitter @wereldmachten
Dat de ‘oven-ready’ Brexit van Johnson niet zo smakelijk was voor Noord-Ierland heb je kunnen horen in de reguliere Wereldmachten-aflevering eerder deze week. Maar waarom zijn de gevolgen juist voor Noord-Ierland extra moeilijk te verteren? Stercolumnist van de Irish Times Fintan O’Toole praat je in deze special bij over de oude Ierse wonden die Boris Johnson weer openhaalt.
The interview (in English) starts at 01:26.
Het Russische inlichtingenschip Yantar trekt dit najaar langzaam langs de Europese kust. De plekken waar het schip het anker uitgooit lijken op het eerste gezicht willekeurig. Maar zijn ze dat ook? Want over de zeebodem lopen honderden kabels waar bijna al ons internetverkeer doorgaat. In deze aflevering praten we je bij over spionagepogingen, ongelukken en de toegankelijkheid van het internet. We spreken daarvoor ook met Katrin Kohoutek, onderzoeker aan het Walther Schücking Instituut voor Internationaal Recht van de Universiteit van Kiel in Duitsland. Zij doet onderzoek naar naar de inhoud en beperkingen van de vrijheid om onderzeese kabels te leggen.
🌐 Wereldmachten is een podcast van Dag & Nacht media. Redactie door Myrthe van Munster. Productie door Esther Crabbendam. Montage door Jeroen Sturing. Eindredactie door Anne Janssens. Muziek van Studio KLOAQ.
De aandacht van de wereld is de laatste maanden gericht op Taiwan, een eiland ongeveer even groot als België. De angst wordt steeds groter dat China, dat het eiland als een afvallige provincie beschouwt, niet alleen blijft praten, maar ook actie onderneemt. Wij praten er over met Maaike Okano-Heijmans, EU-Azië expert van Instituut Clingendael.
🌐 Wereldmachten is een podcast van Dag & Nacht media. Redactie door Myrthe van Munster en Esther Crabbendam. Montage door Jeroen Sturing. Eindredactie door Anne Janssens. Muziek van Studio Kloaq.
26 jaar na het einde van de oorlog in Bosnië en Herzegovina wakkert de Servisch Bosnische President Dodik oude conflicten weer aan. Door de harde retoriek over een mogelijke afscheiding van het Servische deel van Bosnië zijn veel inwoners bang voor een nieuwe oorlog. Waar blijft de inmenging van de internationale gemeenschap? We spraken er over met onderzoeker en Srebrenica-overlevende Alma Mustafić.
🌐 Wereldmachten is een podcast van Dag & Nacht media. Redactie door Myrthe van Munster. Productie door Esther Crabbendam. Montage door Jeroen Sturing. Eindredactie door Anne Janssens. Muziek van Studio Kloaq.
🌐Benieuwd naar de leestips van Hans en Tim? Of wil je ons volgen? Ga naar www.vriendvandeshow.nl/wereldmachten of volg ons op Twitter @wereldmachten
Na een mislukte klimaattop richten velen hun blik op vervuilende bedrijven. Kunnen zij meer doen om klimaatverandering tegen te gaan? Steeds meer mensen zien een kans in de rol van activistische aandeelhouders. Want voor sommige aandeelhouders van grote energiebedrijven gaat het niet meer alleen om winstmaximalisatie, maar ook om invloed op de klimaatkoers. Wij kijken naar de activistische aandeelhouders die een rol spelen bij Shell, en praten met journalist van het Financieel Dagblad Lisa van der Velden.