Twee keer per maand bespreken Nederlandse correspondenten over de hele wereld de laatste actualiteiten in hun land of over iets dat het nieuws deze week juist niet heeft gehaald.
Correspondent Erik Mouthaan is vanuit New York op weg naar het oog van de orkaan in Florida. Eveline Rethmeier, onze vrouw in Rome, ging op zoek naar het geheim van een dorp waar meer dan tien procent van alle inwoners ouder is dan 100 jaar en ze zijn nog gezond ook. Hoe kan dat? Veel ophef in Nederland deze week over excessen bij studentenverenigingen. Bestaat ontgroenen in het buitenland ook? En wat vinden buitenlandse correspondenten in Nederland eigenlijk van het nieuws in de polder? Dat hoort u deze aflevering van de Duitse journaliste Annette Birschel. Presentatie: Stefan de Vries (Parijs)
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Olaf Koens vertelt over de logistieke kant van verslag doen aan het front in Mosul. Koen de Regt, onze man in Johannesburg is wel wat armoede gewend, maar wat hij deze week zag verbaasde hem flink. Opschudding in Nederland over anti-homoflyers. Hoe is het gesteld met de vrijheid en veiligheid van homo's in de VS en in Italië? En wat vinden buitenlandse correspondenten in Nederland eigenlijk van het nieuws in de polder? Dat hoort u deze keer van de Zuid-Afrikaanse correspondent Jan Hennop. Presentatie: Stefan de Vries
Erik Mouthaan in New York en Stefan de Vries in Parijs praten over de Amerikaanse en de Franse politiek. Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee landen, en niet alleen het feit dat ze volgend jaar allebei een nieuwe president hebben. Hoe kijken ze in het buitenland tegen Zwarte Piet? Dat vertellen Anne Saenen in Londen en Sandra Korstjens in Brazilië. Het is hommeles in Hong Kong. Het Parlement daar is verlamd door een paar opstandige jongeren. Marije Vlaskamp (Beijing) vertelt wat er aan de hand is. En wat vinden buitenlandse correspondenten in Nederland eigenlijk van het nieuws in de polder? Deze keer Annette Birschel, correspondente voor diverse Duitse media. Presentatie: Stefan de Vries.
De correspondenten van RTL Nieuws praten u bij. In deze aflevering gaan we naar China, Polen, Hongarije, Amerika en Amsterdam. De familie van Donald Trump probeert een zakelijk slaatje te slaan uit de presidentsverkiezing. Erik Mouthaan vertelt hoe Ivanka Trump, de dochter van Donald, een opvallende armband probeerde te verkopen. Nina Siegal is de correspondente in Nederland van The New York Times en we horen van haar over welk Nederlands nieuws zij deze week heeft geschreven. Hoe staat het met de persvrijheid in de wereld? Nederland en ook Scandinavië blijven in de top van de landen waar de media echt vrij is, maar dat begint steeds meer een uitzondering te worden. Marije Vlaskamp kreeg in China een preview van de nieuwste censuurtechnieken en Jeroen Akkermans vertelt over de situatie in Hongarije en Polen. Presentatie: Stefan de Vries
Rinkelende alarmbellen - deze week bij de Franse en Duitse geheime diensten. Zowel in Parijs als in Berlijn wordt gewaarschuwd tegen Russische hackers die mogelijk de verkiezingen in beide landen volgend jaar willen kapen. Is het een serieus gevaar of valt het wel mee met de bedoelingen van Vladimir Poetin? Met Jeroen Akkermans (in Berlijn) en Olaf Koens (in Tel Aviv, maar tot vorig jaar onze Ruslandcorrespondent).
Toeristen overspoelen Amsterdam, en dat komt vooral door AirBnb, zo vinden ze daar. Hoe gaan ze gaan om met de appartementenverhuursite in Londen en Rome? Dat vertellen Anne Saenen in Groot-Britannië en Eveline Rethmeier in Italië
Kerstdiners kunnen behoorlijk uit de hand lopen als gevoelige onderwerp op tafel komen. Hoe gedraagt u zich met de feestdagen aan tafel in Amerika en in Frankrijk mee om. Daarover Erik Mouthaan in New York.
Presentatie: Stefan de Vries
Betekent de dramatische situatie in Aleppo het failliet van de VN? Dat vragen we aan Olaf Koens (Tel Aviv).
Je kunt er nog geen kroketje trekken, maar het Hollandse patatje wordt steeds populairder in China, zo vertelt Marije Vlaskamp (Beijing).
De salarissen van voetballers kwamen deze week negatief in het nieuws. We horen Erik Mouthaan (New York) en Eveline Rethmeier (Rome) over de beloningen van sporters in de Verenigde Staten en in Italië.
En ook praten we Jan Hennop, correspondent in Den Haag van het persbureau AFP. Hij vertelt wat hem opviel deze week in het Nederlandse nieuws.
Presentatie: Stefan de Vries (Parijs)
Een extra lange kerstaflevering waarin we terugblikken op 2016 en vooruitkijken naar 2017.
Het was eigenlijk overal ter wereld een rumoerig, verwarrend, chaotisch en vaak ook een dodelijk jaar. Er waren politieke aardverschuivingen, internationale crises en grote onzekerheid over waar we naar toe gaan. Redenen genoeg dus voor de RTL correspondenten om even uit te zoomen, te kijken naar wat er dit jaar gebeurd is en naar wat er komen gaat in 2017 in hun standplaatsen over de hele wereld.
In de eerste aflevering van 2017 van de grenzeloze podcast van RTL Nieuws:
Dit weekend komen de PVV, het Front National en nog veel meer nationalistische partijen die een hekel hebben bij elkaar in Duitsland om te praten over meer Europese samenwerking. Onze correspondent Jeroen Akkermans (Berlijn) is daarbij aanwezig en blikt alvast vooruit
Erik Mouthaan (in Washington) was al correspondent in de VS onder George W. Bush en vertelt hoe hij aankijkt tegen de machtsoverdracht tussen Barack Obama en Donald Trump
Er is goed nieuws voor de Fransen aan het begin van dit jaar: Zij betalen dit jaar geen cent inkomstenbelasting. Hoe dat zit vertelt Stefan de Vries (Parijs).
Volgens het Rode Kruis dreigt er in Groot-Britannië een humanitaire ramp. De boosdoener: het zorgstelsel, de NHS, waar de Britten tegelijkertijd bang voor en trots op zijn. Anne Saenen (Londen) legt het uit.
De Turken leggen de persvrijheid nog verder aan banden. Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens praat ons bij over de nieuwe regels. Een ongeschoolde boekhandelaar kan deze herfst de Duitse bondskanselier worden. En wie dat is, vertelt Jeroen Akkermans (Correspondent Duitsland). De Brexit gaat nu echt beginnen, en daar praten we over met Anne Saenen (Correspondent Groot-Brittannië). Groente en fruit worden mogelijk een stuk duurder in de VS. Dat is slecht nieuws voor de Amerikanen, maar misschien wel goed nieuws voor Nederlandse tuinbouwers. Erik Mouthaan in New York vertelt meer. Presentatie: Stefan de Vries (Parijs)
Nu Macron president van Frankrijk is, verandert de verhouding met Duitsland. En dat heeft ook gevolgen voor de Europese politiek. Daar praten we over met Jeroen Akkermans, die deze week in Moskou is. De Verenigde Staten en Europa drijven steeds verder uit elkaar. Volgens Erik Mouthaan, onze man in Amerika, is dat juist een kans voor Europa. Internet is niet overal zo vrij als in Nederland. Om alles te kunnen lezen op Facebook of op Twitter moet je in veel landen een trucje uithalen. Olaf Koens, correspondent Istanbul, maakt er veel gebruik van en vertelt hoe dat werkt. In Amsterdam klagen de inwoners over toeristen, maar in Italië is het nog een stuk erger. Bezoekers die zich niet gedragen riskeren nu flinke boetes, vertelt Eveline Rethmeier in Rome. En hoe kijkt de buitenlandse pers aan tegen het nieuws in Nederland? Dat horen we deze week van de Duitse correspondente Annette Birschel. Presentatie: Stefan de Vries (Correspondent Frankrijk)