Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer. Met zijn opvallende campagnes en creatieve surf expedities heeft hij een stempel weten te drukken op politiek en bedrijfsleven in de aanpak van de plastic vervuiling.
Waarschuwing! Deze podcast kijkt verder dan plastic...
We verhalen over duurzaamheid en onze rol daarin. Hoe werkt verandering in de praktijk? Wat zijn de uitdagingen? Wat kan je als luisteraar? Merijn gaat in gesprek met wetenschappers, bedrijfsleven, activisten en politici. Laat je verrassen!
PlasticSoupSurfer.org | PSSP is een Studio Lijn 14 productie.
Uitzonderlijke plasticvervuiling komt ook in Nederland voor. Een piepklein eilandje in Amsterdam waar een zeldzame vogelkolonie broedt, ligt bezaaid met plastic sauscupjes van McDonald’s.
Host Merijn Tinga bezoekt het eilandje aan de IJdoornlaan in Amsterdam-Noord met faunabeheerder Peter van Poelgeest. Op het eiland broedt een zeldzame kolonie roeken (kraaiachtigen). Maar het eilandje ligt ook helemaal vol met plastic fritessausbakjes van McDonald’s. “Overal waar je kijkt, zie je ze liggen. Het wordt gewoon een grote chaos”, zegt Van Poelgeest.
Volgens de faunabeheerder halen de roeken de bakjes uit de afvalbakken van de McDonald’s een paar honderd meter verderop. De sausresten voeren ze aan hun jongen. “Dat gaat de hele dag door. Het is een vaste stroom van sausbakjes naar dit eiland.” De nabijheid van de McDonald’s is volgens Van Poelgeest zelfs de reden dat de roeken op deze plek broeden.
Het hoofd communicatie van McDonald’s Nederland, Eunice Koekkoek, vertelt dat zwerfafval een grote uitdaging is voor de fastfoodketen. Uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat maar liefst 1% van hun verpakkingen door gasten op straat of in de natuur wordt gegooid. Met 3,2 miljoen klanten per week levert dat enorme hoeveelheden zwerfafval op. “Helaas gaat het ook in dit soort gevallen om grote getallen.”
McDonald’s probeert hier ook wat aan te doen, vertelt Koekkoek. “Wij vinden natuurlijk elk stukje zwerfafval er eentje te veel.” De fastfoodketen plaatst prullenbakken op ‘slimme’ plekken om het gasten zo makkelijk mogelijk te maken hun afval netjes op te ruimen. Elke vestiging heeft 1 fte in dienst om zwerfafval in de omgeving op te ruimen. En McDonald’s zoekt de samenwerking met gemeentes.
Verder kijkt McDonald’s “echt al geruime tijd” naar een alternatief voor het plastic sauscupje, zegt Koekkoek. “Op dit moment hebben wij bijvoorbeeld een challenge uitgeschreven met de Kamer van Koophandel om een milieu-impact-vriendelijk sausbakje te ontwikkelen.” Zij geeft echter toe dat ook zaken als klantgemak en hygiëne belangrijk zijn voor het bedrijf. Bovendien moeten nieuwe verpakkingen ‘rendabel’ zijn. In de podcast komt McDonald’s overigens niet met oplossingen om de vervuiling op het roekeneilandje tegen te gaan.
Steun jij mijn podcast?
Mijn podcast is een belangrijk onderdeel van mijn strijd tegen vervuiling en voor verduurzaming. Ik heb jouw steun nodig om hem te blijven maken. Wil je ons helpen? Dat kan via Petje.af/plasticsoupsurferpodcast. Hartelijk dank alvast!
Ja, ik steun de podcast!
Muziek (CC): Blue Dot sessions - Truckstop - Highway 94 | Borough - Molerider | Skittle - The Yards
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.