Onbehaarde Apen is de wekelijkse wetenschapspodcast van NRC. Gemma Venhuizen bespreekt met de wetenschapsredactie kleine ontdekkingen, wilde theorieën, wereldschokkende inzichten en alles wat daar tussenin zit.
Anders dan de meeste zoogdieren is de mens al evoluerend zijn vacht verloren. Waar en waarom zijn we dat haar eigenlijk kwijtgeraakt? In deze pilot van NRC-podcast Onbehaarde Apen duiken wetenschapsredacteuren Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen in alle theorieën die er rondom deze vraag bestaan.
Presentatie: Lucas Brouwers, Gemma Venhuizen en Hendrik Spiering.
Productie: Mirjam van Zuidam.
@lucasbrouwers // @hendrikspiering // GemmaJV // @nrcwetenschap
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Britse natuurkundige Stephen Hawking inspireerde miljoenen mensen met zijn baanbrekende werk over het heelal. Een week geleden overleed hij. Reden voor wetenschapsredacteuren Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen om samen met de gerenommeerde Robbert Dijkgraaf terug te blikken op zijn leven, in deze eerste aflevering van Onbehaarde Apen.
@lucasbrouwers // @hendrikspiering // @GemmaJV //@RHDijkgraaf // @nrcwetenschap
Wat is natuur? Zijn dat de grote grazers in de Oostvaardersplassen? Pissebedden in de tuin? Bos, duin, of heide? En hoe ver moet menselijk ingrijpen gaan? Onder leiding van Lucas Brouwers maakt de wetenschapsredactie van NRC een tocht langs Nederlandse natuurgebieden, op zoek naar een antwoord.
@LucasBrouwers // @HendrikSpiering // @GemmaJV
Hoe is het leven op aarde ontstaan? Volgens sommigen ligt de oorsprong bij de Big Bang, anderen hebben het over oersoep, God of een hoop bliksem, zoals bij Frankenstein. In deze aflevering ontrafelt de wetenschapsredactie van NRC het ware geheim van het leven, door warmwaterbronnen in de diepzee en de kern van onze cellen te combineren.
Sommige mensen onthouden werkelijk alles. Anderen betreuren juist hoe snel hun herinneringen vervagen. En iedereen zou wel wat meer controle willen over de herinneringen die het geheugen opslaat. Maar is dat slim? En zijn onze herinneringen gebruiksvoorwerpen of kun je ze beter onaangeraakt in de archiefkast van je geheugen laten staan? Je hoort het, in deze aflevering van Onbehaarde Apen.
Eind vorig jaar wandelde de jonge wolvin Naya via Overijssel ons land binnen. Ze was alleen, maar niet de enige. De afgelopen maanden worden herhaaldelijk wolven in Nederland gesignaleerd. Waar komen ze vandaan, waar gaan ze naartoe, en zijn ze eigenlijk wel welkom hier? In de voetsporen van Naya zoeken Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen een antwoord.
Meer weten? Lees ook het reisdagboek van Gemma Venhuizen en Freek Schravesande: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/13/de-zwerftocht-van-naya-de-wolf-een-reisdagboek-a1599368
Ooit trof een grote ramp de aarde, waardoor veel soorten verdwenen die nu alleen nog als fossiel terug te vinden zijn. Inmiddels zijn wij mensen zelf de oorzaak van allerhande verdwijnende soorten. Hoelang voor wij zelf uitsterven? Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen leiden ons langs verschillende uitstervingsgolven, naar de toekomst.
Waarom kun je geiten vinden op de Galapagoseilanden en reuzenpadden in Australië? En wat doet de Japanse oester in onze Waddenzee? En de Amerikaanse rivierkreeft in de Amsterdamse grachten?
Exoten zijn het. Moeten we daar nou blij van worden, al die exotische planten, dieren, zwammen en schelpen of zijn ze juist schadelijk? De Onbehaarde Apen vragen zich af: moet de exoot dood?
Productie: Mirjam van Zuidam en Henk Ruigrok van der Werven.
Hoe overleef je binnen de poolcirkels? Hoe past de mens tussen rendier en ijsbeer in de voedselketen? En waarom kwamen de graven op de lokale begraafplaats van Spitsbergen weer tot leven? Ook wordt duidelijk hoe Leiden voor eventjes de koudste plek ter wereld was.
Productie: Henk Ruigrok van der Werven.
Deze week even geen aflevering van Onbehaarde Apen. Gemma bevindt zich op een onderzoeksschip in de Atlantische Oceaan, waar ze naar een live-opname van de diepzeebodem kijkt. Rare vissen, enorme kloven in de aarde en aparte sedimentstromen, van alles komt voorbij. Over het hoe en waarom hoor je volgende week alles!
@lucasbrouwers // @hendrikspiering // @GemmaVJ