In deze podcast spreekt Jesse Klaver van GroenLinks met gasten die hem fascineren. Over vaderschap, kapitalisme en de beste nachtclub van Roosendaal. Dit is Jesse&.
Welkom bij deze tweewekelijkse podcast waarin ik in gesprek ga met gasten die me fascineren. Over vaderschap, kapitalisme of de beste nachtclub van Roosendaal.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Jesse Klaver (33) is sinds vijf jaar fractievoorzitter van GroenLinks en Sahil Amar Aïssa (27), werkt als presentator en programmamaker bij BNN-VARA. Allebei komen ze uit Roosendaal. Allebei hebben ze Rico Verhoeven hun jas laten ophangen. En allebei hebben ze een Marokkaans-Nederlandse achtergrond.
Samen spreken ze over hun roots tot in het Rifgebergte en hoognodig activisme. Word je cynischer naarmate je ouder wordt? En gaan Jesse en Sahil samen op roadtrip naar Al Hoceima? Dat hoor je in deze eerste aflevering van Jesse&, de tweewekelijkse podcast waarin Jesse Klaver spreekt met gasten die hem fascineren. Over vaderschap, kapitalisme of de beste nachtclub van Roosendaal.
SHOWNOTES
OVER DE PODCAST JESSE&
Rens van Tilburg is rockstereconoom bij het Sustainable Finance Lab en durft de politiek te zeggen waar het op staat. Ook al komt er een economische recessie aan door de coronacrisis: ga. niet. bezuinigen. Jesse Klaver praat met Rens over staatssteun in tijden van corona. Hoe kan het dat er zoveel geld naar de fossiele industrie gaat? Hoe kunnen we dat veranderen? En wat heeft een 17e-eeuwse Zweedse koning met een gat in z'n hand met dit alles te maken? Antwoorden op deze vraag - en veel andere vragen over de financiële wereld waarvan je nog niet wist dat je ze had - hoor je in deze aflevering van Jesse&. De tweewekelijkse podcast waarin Jesse Klaver spreekt met gasten die hem fascineren.
Middenin de coronacrisis was er een tekort aan coronatests, maar toch wilde farmaceut Roche het recept ervoor niet delen. Terwijl het bedrijf (met een marktwaarde van bijna €200 miljard in 2019) niet genoeg productiecapaciteit had om zelf in de vraag naar de testen te voldoen. Het leek kenmerkend voor de farmaceutische industrie waarin miljardenwinsten worden gemaakt, maar er nauwelijks transparantie is over hoe duur het nou is een nieuw medicijn te ontwikkelen. Jurist Ellen ’t Hoen werkt al 30 jaar om geneesmiddelen toegankelijker te maken. Met succes: zo introduceerde ze een ‘patentpool’ waardoor bijvoorbeeld HIV-medicatie in veel landen eindelijk betaalbaar werd. Hoe we de ongebreidelde macht van de farmaceutische industrie breken, waarom een patentpool ons ook uit deze coronacrisis kan helpen én wat de rol is van de politiek, hoor je in deze aflevering van Jesse&!
Het politieke seizoen is begonnen en de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) staan voor de deur. Dat zijn belangrijke, maar ook slopende debatten van soms wel 16 uur lang. We kennen inmiddels ook beelden van politici die achter het katheder omvallen. Wat betekent het dat de mensen die belangrijke keuzes maken voor ons land soms oververmoeid zijn? Hoe belangrijk is de fitheid van politici?
Dat zijn de vragen die Toon Gerbrands (algemeen directeur PSV) durft te stellen. Hij vergelijkt de politiek met topsport. Als je fit bent, scoor je beter op het veld, maar maak je ook de beste beslissingen. Maar hoe zorg je voor een werk-privébalans wanneer je veeleisend werk hebt? En hoe combineer je je carrière met je gezinsleven? Wat is de prijs van succes? Jesse en Toon gaan in gesprek over hun ervaringen.
Wat is jouw identiteit? Denk er maar eens over na: voel jij je in de eerste plaats Nederlander? Rotterdammer? Limburger? Ajax-fan? Man, vrouw of non-binair? Wereldburger? Of een combinatie van al deze dingen? In deze aflevering praat Jesse Klaver met Sinan Çankaya. Sinan is cultureel antropoloog, schrijver en columnist. In zijn veelgeprezen boek ‘Mijn Ontelbare Identiteiten’ beschrijft hij hoe het is om op te groeien als Nederlander met een Turkse achtergrond: dan is hij ‘die kaaskop’, dan ‘die Turk’. Maar hoe bepaal je voor jezelf: wie ben ik? En wat is het verhaal dat ik over mezelf vertel? Sinan en Jesse praten over hoe flexibel identiteiten eigenlijk zijn, hoe het debat over identiteit tegelijkertijd zo giftig is geworden én wat de rol van politiek links is in het veranderen hiervan. Je hoort het in deze nieuwe aflevering van de podcast Jesse&.
Dr. Magda Smink deed baanbrekend onderzoek naar de lobby van grote bedrijven, om klimaatbeleid en de stappen richting een groene economie te vertragen. Telkens bleek dat de gevestigde belangen grote invloed hebben op de overheid, via hun lobby, greenwashing, persbenadering of zelfs het dwarszitten van innovaties van nieuwe bedrijven. Het algemeen belang is daarin ver te zoeken. De schuld ligt niet alleen bij bedrijven: ook de overheid speelt hierin een rol. Hoe dat zit hoor je in deze aflevering van Jesse&, waarin Smink uitlegt hoe het spel voor je ogen gespeeld wordt terwijl je nauwelijks iets in de gaten hebt.
Cybercrimespecialist Gina Doekhie wil Nederland wakker schudden: “Als we niet iets gaan veranderen, verliezen we de strijd.” In deze aflevering van Jesse& spreekt Jesse Klaver met deze James Bond 2.0. Doekhie is cybercrimespecialist bij de politie en spoort criminelen op die bijvoorbeeld digitaal identiteitsfraude plegen of software 'gijzelen' om losgeld op te eisen. Maar het gaat niet alleen om financiële schade. Een slechte online veiligheid kan er ook voor zorgen dat je privéfoto’s opeens online staan, dat noodnummers niet meer bereikbaar zijn of het kan zelfs leiden tot verkiezingsfraude. Meer hierover en wat we eraan kunnen doen hoor je in de podcast Jesse&.
Waarom zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen relevant voor Nederland? In deze aflevering praat Jesse Klaver met Madeleijn van den Nieuwenhuizen. Je kent haar misschien van het mediakritische account @zeikschrift, maar daarnaast is ze ook docent en Fullbright PhD-kandidaat aan de City University of New York. Hier doet ze onderzoek naar rechtsgeschiedenis en politieke corruptie. Waarom stemmen mensen op Trump? Wat gebeurt er als Biden wint? En kun je de Verenigde Staten wel democratisch noemen? In gesprek met Jesse vertelt Madeleijn er alles over.
Haar boek werd door The Guardian genoemd in de top-3 van beste architectuurboeken in 2016, er werd een documentaire over haar gemaakt én ze was al op haar 27e hoofd van de opleiding Architectural Design aan de Gerrit Rietveld Academie. Jesse Klaver heeft dit keer een bijzonder gesprek met Arna Mačkić. Over haar jeugd, waarin ze Bosnië ontvluchtte en uiteindelijk in Zoetermeer terechtkwam, tot aan haar succesvolle carrière als architect en hoe ze naar stedenbouw kijkt. Hoe bouw je een plek op die compleet verwoest is? Wie houd je daarbij in gedachten? En wat voor impact heeft architectuur op hoe we samenleven? Je hoort het in aflevering #9 van Jesse&!