Wekelijks ontvangt presentator Pieter van der Wielen een toonaangevende gast voor een persoonlijk gesprek. Wat fascineert of beangstigt hen? En hoe zien zij de wereld van nu?
Dé interviewpodcast van NRC. Pieter van der Wielen ontvangt iedere vrijdag een bijzondere gast voor een persoonlijk gesprek. Wat fascineert of beangstigt hen en hoe zien zij de wereld van nu?
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
De rechtbank had hij al vaak van binnen gezien, maar is het anders als je slachtoffer bent? Royce de Vries is te gast in Het Uur van Pieter van der Wielen. Ze spreken over vergelding en rechtvaardigheid. En waar krijgt De Vries mee te maken als advocaat als het gaat om media en online geweld?
Presentatie: Pieter van der Wielen
Redactie: Elze van Driel, Anouk van Kampen & Mira Zeehandelaar
Mixage: Audiochef
Muziek: Rufus van Baardwijk
In de beslotenheid van haar spreekkamer zag Esther Perel koppels in al hun kwetsbaarheid: soms vastberaden om de boel te redden, soms boos en bedrogen. Haar ervaringen deelde ze in boeken en podcasts, wat haar de bekendste relatietherapeut ter wereld maakte. Pieter van der Wielen spreekt haar over de rol van erotiek en hoe dat anders is dan seks, moderne liefde en de emancipatie van de man.
Lang voordat de voorpagina’s er vol mee stonden, hield traumapsycholoog Iva Bicanic zich al bezig met seksueel misbruik en de slachtoffers daarvan. Hoe kijkt zij terug op vijf jaar #MeToo? Pieter van der Wielen spreekt haar over de schadelijke effecten van onbegrip voor slachtoffers én van het cancellen van de daders, over hoe #MeToo afleidt van de kern van het probleem, en over hoe ze zelf omgaat met de verhalen die ze elke dag in haar praktijk hoort.
Let op, deze aflevering bevat thema’s die mogelijk schokkend kunnen zijn, zoals seksueel misbruik en zelfdoding.
Iva Bicanic is 30 september te gast bij het Betweter festival van de Universiteit Utrecht.
Wie lang naar apen kijkt, krijgt vanzelf een spiegel aangereikt. Een van 's werelds meest gevierde primatologen Frans de Waal weet er alles van. Hij rekende uit dat hij al duizenden uren mensapen bestudeerde. In De Waals laatste boek Anders kijkt hij vanuit zijn expertise naar het thema gender. Pieter van der Wielen gaat met hem in gesprek over hoe genderidentiteit niet los te zien is van de biologie, over het verschil tussen man en vrouw en hoe verbonden De Waal zich voelt met 'zijn' apen.
Zijn boek The End of History and the Last Man lag op het nachtkastje van wereldleiders en werd instemmend geciteerd door meerdere Amerikaanse presidenten. Deze week gaat Pieter van der Wielen in gesprek met een van 's werelds grootste politiek denkers: Francis Fukuyama. Hoe kijkt hij terug op zijn theorie van toen? En hoe kijkt hij naar de huidige internationale crisis? Is er nog iets over van zijn optimisme?
Ze wordt elke dag geconfronteerd met de slechtste kanten van de mens; met moord, geweld en de dood. Toch zegt coldcaserechercheur Carina van Leeuwen dat ze de mooiste baan ter wereld heeft. Als ze thuiskomt gaat het werk gewoon door: ze schrijft boeken, ook over misdaad. Pieter van der Wielen spreekt haar over haar onvermoeibare missie om de onbekende doden van Amsterdam te identificeren, slagroomtaarten en haar nieuwste boek, dat deze maand verschijnt.
Zangeres Naaz was 18 jaar oud toen haar single Words de hitlijsten besteeg. Daarna ging het razendsnel: awards, lovende recensies, zomerfestivals, internationale erkenning, en toen… werd het even stil. Twee jaar lang hoorden we weinig van Naaz, maar ze is terug met nieuwe muziek en een optreden in Carré. Pieter van der Wielen spreekt haar over wat er in die twee jaar gebeurde, geestelijk welzijn, kunst als overlevingsmechanisme en waarom de Koerdische protestleus ‘vrouw, leven, vrijheid’ haar letterlijk op het lijf geschreven is.
Johan Fretz groeide op in een arm PvdA-nest en plukte de vruchten van de kansen die de sociaaldemocratie te bieden had. Vandaag de dag ziet hij dat veel kinderen die kansen níet krijgen. Hij maakte een documentaire over de teloorgang van links. Pieter van der Wielen spreekt Fretz over het falen van links, de mogelijke redding ervan en het omarmen van zijn Surinaamse komaf.
Foto: Roger Cremers
Leon de Winter is één van de succesvolste Nederlandse schrijvers. Zijn nieuwe boek heeft lang op zich laten wachten, maar het is er: Het Lied van Europa. De Winter omschrijft hoe ons leven er in 2047 uit zou kunnen zien: als een vrolijke dystopie. Pieter van der Wielen spreekt met hem over angst en optimisme, over schrijverschap en alles wat daarvan afleidt, zoals friet.