In FOUT gaan historici Rick Blom en Tijmen Dokter in gesprek met kinderen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de bezetter stonden. Hun ouders waren lid van de NSB, de SS of stelden zich op een andere manier in dienst van de Duitsers. Waarom maakten hun ouders die keuze? En hoe verhoud je je daar als kind toe?
De kinderen van ‘foute’ Nederlanders groeiden veelal op met gevoelens van schaamte en schuld, terwijl ze niets aan de keuze van hun ouders konden veranderen. Ze vragen zich nog altijd af: ben ik medeplichtig?
Hun persoonlijke verhaal helpt ons de oorlog, waarvan de gevolgen nauwelijks te bevatten zijn, beter te begrijpen. Kan het zo zijn dat ook deze mensen slachtoffer zijn van de vreselijke gebeurtenissen tussen 1940-1945? In deze podcastserie hoor je hún verhalen.
Over de makers:
Rick Blom (1965) is journalist en historicus. Hij schreef onder meer het boek 'Vader zat bij de SS, gesprekken met kinderen van Nederlandse SS'ers. De Engelstalige editie van zijn boek Champagne in Sarajevo, Meelsoep aan de Marne behaalde zilver bij de toonaangevende Britse Military History Awards en brons bij de Amerikaanse Foreword Indies Book of the Year Award.
Tijmen Dokter (1993) is theatermaker en publiekshistoricus. De Tweede Wereldoorlog is zijn grote fascinatie. Tijmen maakt de podcast 'Radio Oranje' waarin de hele oorlog maand voor maand wordt besproken, en met zijn solovoorstelling 'Mijn Strijd' stond hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival.
FOUT is vanaf zaterdag 9 maart elke week te beluisteren via o.a. Spotify en Apple Podcasts.
Monika werd geboren in Duitsland. Haar moeder was verliefd op een Duitse soldaat. Toen haar vader vlak na de oorlog overleed, hertrouwde Monika's moeder met een Nederlander. Monika ontdekte jaren later pas haar dubbele nationaliteit.
In haar jeugd werd Monika meermaals voor ‘moffenkind’ uitgemaakt. En tot op de dag van vandaag laat haar verleden haar niet los. Haar verhaal roept de vraag op: Is het fout om als Nederlandse vrouw verliefd te worden op een Duitse bezetter?
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.