‘Je oma werkte in het Scholtenhuis’. Marijkes vader zegt het plompverloren, een paar jaar geleden. Oma? Met haar bloemetjesjurk en knotje? Wat deed zij in het Scholtenhuis in Groningen, de plek waar in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders werden gemarteld?
In de vierdelige podcast Fout Bloed neemt podcastmaker Marijke Meems je mee in een zoektocht naar het oorlogsverleden van haar oma Tekkelina. En onderzoekt ze hoe trauma door kan werken in meerdere generaties.
Het Scholtenhuis was een statig gebouw aan de Grote Markt van Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog huisde daar het hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst. De bevolking noemde het ook ‘het voorportaal van de hel’. Het gebouw werd tijdens de bevrijding van de stad in april 1945 vernietigd.
Wat als je erachter komt dat je oma in de Tweede Wereldoorlog mogelijk een foute keuze maakte? De oma van Marijke Meems zou in de oorlog in het Scholtenhuis in Groningen hebben gewerkt. Een plek waar gruweldaden plaatsvonden en die bekend stond als 'voorportaal van de hel'.
In de podcast Fout Bloed gaat ze op zoek naar antwoorden. Heeft oma Tekkelina daar echt gewerkt? En zo ja, wat deed ze daar? Ze spreekt mensen wiens familie ‘foute’ keuzes hebben gemaakt in de oorlog. Ook bezoekt ze experts om te spreken over schuld en trauma.
De eerste twee afleveringen van de vierdelige serie verschijnen op woensdag 15 januari. Abonneer je op deze podcast en mis niets
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.