XTR branded content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC.
Tape wordt gebruikt bij plofkraken om explosieven te bevestigen. Bij overvallen om slachtoffers vast te binden en de mond te snoeren. Bij moordzaken om lichamen of lichaamsdelen te verpakken. Maar hoe kan een stuk tape, achtergebleven op een crime scene, leiden tot de dader van een misdrijf?
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Nu we steeds digitaler leven, neemt ook het aantal digitale misdrijven toe. Zoals phishing van persoonlijke gegevens en het hacken van websites. Maar ook afpersingen en bitcoin-bedrog spelen online.
We bezoeken de teams Data-analyse en Forensisch Digitale Technologie bij het Nederlands Forensisch Instituut om te ontdekken: hoe kraak je wachtwoorden, herstel je data en ontrafel je online communicatie van criminelen? Én, hoe toon je aan dat dit belastende materiaal op een telefoon of computer is terechtgekomen?
Wat vertelt een stoffelijk overschot aan de toxicologen en pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut? In deze podcast gaan we in gesprek met experts van de onderzoeksgebieden forensische toxicologie en forensische pathologie. Hoe laten zij een dode spreken?
Bloed druipt, druppelt, sproeit, spuit, stroomt… en praat. Maar wat vertelt het? De vorm van de druppels op de muur, de handafdruk op een tafel, de vlekken binnen in een broekzak: de patronen die bloed vormen tijdens een misdrijf geven veel informatie over wat er gebeurd kan zijn. Deze kennis kan van groot belang zijn in de rechtbank. In deze podcast gaat journalist Leonard van den Berg in gesprek met bloedspoordeskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut. De mensen die bij een plas bloed niet terugdeinzen, maar het juist tot in de kleinste details bestuderen.
Mensen verschillen in hoe ze spreken. Ze hebben allemaal een eigen stemgeluid, een eigen accent en een eigen woordenschat. Zo kan dit stemgeluid helpen bij het herkennen van criminelen. Het NFI heeft daar specialisten voor in huis: getrainde spreker-herkenners. Zij ontwikkelen steeds slimmere manieren om stemmen te identificeren – ook digitaal.
Rolf Ypma, data scientist bij het NFI, is een van de bedenkers van de Samen Reizen-methode. Criminelen maken vaak gebruik van een prepaid telefoon. Een telefoon die niet op naam staat, en die ze gebruiken om misdrijven voor te bereiden. Als het NFI achteraf zo’n telefoon in handen krijgt, is het aan hen om die aan een delict te linken, en om uit te zoeken wie die telefoon het meest waarschijnlijk heeft gebruikt.
Drugsafval. Blauwe vaten in het bos of in het water, vol chemische stoffen die overblijven na de productie van pillen of andere verdovende middelen. Die stoffen zouden niet in het milieu, of in ons water terecht moeten komen. Maar daar maken de makers van drugs zich niet druk om.
Een van de vele deskundigheidsgebieden van het Nederlands Forensisch instituut is forensisch milieuonderzoek. Govert Verstappen is deskundige afvalstoffen. Hij doet onderzoek naar afvalstoffen en ongevallen met chemische stoffen en neemt monsters op plekken waar mogelijk chemische stoffen te vinden zijn.
De gevonden monsters worden vervolgens naar het team verdovende middelen van het NFI gebracht voor onderzoek. Jorrit van de Berg is forensisch onderzoeker in dit team.