In de zomer van 1996 wordt België opgeschrikt door een reeks gruwelijke kinderverdwijningen, deels met fatale afloop. De dader: Marc Dutroux. Vijfentwintig jaar later onderzoeken justitiejournalist Gabriella Adèr en correspondent België Anouk van Kampen de schaduw die de zaak-Dutroux wierp over de verdere geschiedenis van België. Wat blijft er vandaag nog over van dit ‘nationaal trauma’, en waarom raakte de zaak aan zo veel Belgische pijnpunten? Door de ogen van verschillende generaties ontdekken we hoe diep de sporen die de zaak heeft nagelaten nog altijd zijn.
De Schaduw van Dutroux is een podcastserie van NRC en De Standaard.
Wil je de hele serie luisteren? Je vind hem in de gratis podcastapps van NRC en De Standaard. Download nu en luister direct.
Na de zaak-Dutroux komen politie en justitie onder vuur te liggen. Zó onder vuur, dat op 20 oktober 1996 300.000 mensen de straat opgaan in de Witte Mars om hun ontevredenheid te uiten, en dat er een parlementaire commissie wordt opgericht. Wat ging er mis, en hoe veranderden politie en justitie sindsdien? Justitiejournalist Gabriella Adèr en correspondent België Anouk van Kampen spreken met rijkswachters die aan de zaak werkten, met het hoofd van de parlementaire commissie en voormalig minister van Justitie Marc Verwilghen, en werpen een blik op de Belgische justitie vandaag de dag.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.