De leefomgeving waarin je woont, werkt en recreëert, heeft grote invloed op je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan hoe schoon de lucht is, of je naast stille natuur of juist naast een druk vliegveld woont of hoe groot de kans is dat je in die omgeving door een bacterie of virus besmet raakt. Hoe kunnen we nu en in de toekomst, zo goed, lang en gezond mogelijk in onze eigen omgeving blijven wonen? Bij het RIVM buigen vele wetenschappers zich over deze vraag en zetten zich daar in voor een gezonde bevolking en leefomgeving.
In de RIVM podcast Leefomgeving en Gezondheid, klopt presentatrice Nienke de la Rive Box aan bij de mensen achter de wetenschap van het RIVM. Zo hoort ze van hen hoe het kan dat je in de stad ziek kunt worden van dieren. Ook vraagt ze zich af of het beter voor het milieu is als we gezond eten en of stilte gezonder is dan herrie. In deze gesprekken hoort ze welke risico’s er zijn maar ook wat je zelf kunt doen om je omgeving en gezondheid te verbeteren.
Geluid uit je omgeving heeft invloed op je. Zo vinden de meeste mensen het geluid van een kabbelend beekje in een bos rustgevend, terwijl het horen van langsrazend verkeer op een snelweg door de meesten als onprettig wordt ervaren. Als geluid een overlast wordt, kan het zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Nienke spreekt met RIVM-onderzoekers Rob van Loon en Elise van Kempen die bij het RIVM onderzoek doen naar zowel de bronnen van geluid als naar de effecten van geluid op de gezondheid. Wanneer is geluid lawaai? Hoe kan veel herrie de kans op een hartinfarct vergroten? En hoe kun je midden in een drukke stad toch stilte creëren? Dat en meer hoor je in deze aflevering.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.