De leefomgeving waarin je woont, werkt en recreëert, heeft grote invloed op je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan hoe schoon de lucht is, of je naast stille natuur of juist naast een druk vliegveld woont of hoe groot de kans is dat je in die omgeving door een bacterie of virus besmet raakt. Hoe kunnen we nu en in de toekomst, zo goed, lang en gezond mogelijk in onze eigen omgeving blijven wonen? Bij het RIVM buigen vele wetenschappers zich over deze vraag en zetten zich daar in voor een gezonde bevolking en leefomgeving.
In de RIVM podcast Leefomgeving en Gezondheid, klopt presentatrice Nienke de la Rive Box aan bij de mensen achter de wetenschap van het RIVM. Zo hoort ze van hen hoe het kan dat je in de stad ziek kunt worden van dieren. Ook vraagt ze zich af of het beter voor het milieu is als we gezond eten en of stilte gezonder is dan herrie. In deze gesprekken hoort ze welke risico’s er zijn maar ook wat je zelf kunt doen om je omgeving en gezondheid te verbeteren.
Regenjassen, antiaanbaklagen, verpakkingen of smeermiddelen; in veel van deze producten zitten chemische stoffen met de verzamelnaam PFAS. Deze stoffen hebben een hele handige water- en vetafstotende werking, maar ze kunnen ook erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Eenmaal in de grond, het water of ons lichaam, komt het er bovendien ook nauwelijks meer uit. Nienke spreek met RIVM-onderzoekers Joke Herremans en Arjen Wintersen over hun onderzoek naar PFAS en de risico’s ervan op onze gezondheid. Waarom is dit onderzoek zo belangrijk en ingewikkeld? Waarom zijn deze stoffen nog niet verboden? En wat kunnen we doen om het gebruik van PFAS in ons leven te verminderen? Dat en meer, hoor je in deze aflevering.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.