Een podcast over politiek, maatschappij en cultuur.
Ze was de Nederlandse Hannah Arendt en een van de allereerste vrouwelijke hoogleraren in Nederland... De eerste podcast van de Balie - de pilot - gaat over de onverschrokken schrijver, filosoof en criminoloog Andreas Burnier (1931 – 2002). Aan de hand van columns van Maxim Februari en Rosanne Hertzberger tijdens de Grote Denkers avond in De Balie kijken we terug op deze bijzondere vrouw en haar werk.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Wordt het Macron, of toch Le Pen? En waar staan zij voor? Dit werd besproken tijdens de Balie avond over de Franse verkiezingen. In de podcast bespreken Rik Seveke en en Tim Wagemakers de kandidaten aan de hand van fragmenten en analyses van Franse experts.
Wat zijn de kansen voor Le Pen en de (Russische) beren op de weg voor Macron? Je hoort het in aflevering twee van De Balie Podcast!
In deze podcast vertellen wij u over onze favoriete programma’s die afgelopen weken hebben plaatsgevonden op het podium van De Balie in Amsterdam: voor als u het moest missen of voor de bezoekers die het zó leuk vonden dat ze er nog wat meer over willen horen. In deze aflevering praat programmeur Mirthe Frese met architect Arna Mackic over de wederopbouw van steden na een conflict.
In deze podcast hoort u een van de wekelijkse gesprekken die onze programmamakers gevoerd hebben met gasten die ze interessant of bijzonder vinden. Deze week spreekt programmeur Tim Wagemakers met Joran van Apeldoorn en Ton Siedsma over de sleepnetwetgeving en de mogelijkheid van een referendum.
Caspar van Gemund praat met Fleur Feij, het 'bijenmeisje' dat de gemeente Velzen wist te overtuigen om de meest bij-vriendelijke gemeente van Nederland te worden.
In deze aflevering hoort u een gesprek van onze programmamaker Ianthe Mosselman met emeritis hoogleraar sociologie van de Universiteit van Amsterdam Abram de Swaan.
In deze aflevering praat onze redacteur Absaline Hehakaya met de Vlaamse psychiator Lieve Thienpont over het zelfgekozen levenseinde van jongeren die ondraaglijk psychisch lijden. Over wat goed psychiaterschap behelst, wat ons mens maakt, en over haar vaak jonge patiënten die door ondraaglijk psychisch lijden kiezen voor een zelfgekozen levenseinde. Dr. Thienpont is tevens te zien in de VICE-reportage ‘Too Young To Die’.
Deze week gaat onze redacteur Rik Seveke in gesprek met journalist Johannes Visser. Visser is bij de Correspondent de zogenaamde Correspondent Onderwijs en schreef een reconstructie van het ontstaan en ontwikkelen van het lerarenregister. Dit is een berucht professionaliseringsinstrument dat oorspronkelijk, ‘voor en door' de leraar gemaakt zou worden, maar uiteindelijk van bovenaf verplicht door de overheid werd opgelegd.
In deze aflevering schuift regisseur en componist Robin Coops aan. Zijn nieuwste werk heet Disconnect en valt onder de noemer electro-muziektheater. Hierin tekent Coops een wereld die onmiskenbaar veranderd is door technologie. De hoofdrolspeler wordt na een coma wakker in een wereld die bijna integraal is vervangen door digitale informatie. Disconnect gaat over de maakbaarheid van de mens en de waarde van imperfectie. Hij spreekt hier met Balie-redactie Caspar van Gemund.
Waarom is fake news de Russen zoveel waard, en waarom zou het Kremlin in Nederland polarisatie willen zaaien? Hoe kunnen we ons hier tegen verdedigen? Spoiler: onderwijs!
Redacteur Caspar van Gemunt praat erover in gesprek met defensie-expert Tim Sweijs, live in de Balie.