Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en hooggekwalificeerde deskundigen. Betrouwbare Bronnen koppelt Nederlandse politiek en beleid aan Europese en internationale ontwikkelingen.
De host van de podcast is Jaap Jansen, een politieke journalist die al zo’n dertig jaar op het Binnenhof werkt. In veel afleveringen koppelt historicus Pieter Gerrit Kroeger met diepgravende betogen en smeuïge anekdotes politieke geschiedenis aan de actualiteit van nu.
Nieuwe afleveringen van Betrouwbare Bronnen verschijnen doorgaans op dinsdag en vrijdag.
Reacties zijn welkom via Twitter @jaapjansen @pgkroeger en via betrouwbarebronnen@dagennacht.nl
Betrouwbare Bronnen heeft ook een website met actuele informatie.
Wilt u informatie over de mogelijkheid om te adverteren of te sponsoren, stuur dan een mailtje aan: adverteren@dagennacht.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!
De Sociaal-Economische Raad bestaat 70 jaar. Jaap Jansen en PG Kroeger praten met SER-voorzitter Mariëtte Hamer en Maurice Knijnenburg van het SER-Jongerenplatform.
Hamer is ook voorzitter van de Denktank Coronacrisis en Knijnenburg van de Jongeren Denktank Coronacrisis, opgericht nadat premier Mark Rutte de jongeren uitdaagde: “Kom met ideeën!”. Elke maand komen de jongeren nu in het Catshuis bij het kabinet over de vloer.
Hamer noemt de coronacrisis een heel andere crisis dan de financiële van tien jaar geleden. Veel complexer, want economie en financiën en grote maatschappelijke sectoren zoals de zorg en het onderwijs zijn volledig met elkaar verknoopt. Ze trekt harde lessen uit de beginfase van deze crisis. Ze doet een oproep aan alle inwoners van Nederland om zich aan de regels en dringende adviezen van de regering te houden.
Hamer prijst de ministers Wopke Hoekstra en Wouter Koolmees die in haar waarneming alles uit de kast halen om met slimme maatregelen rampen te voorkomen. Waarbij de buffers die Hoekstra had opgebouwd het nu bovendien mogelijk maken om fors te investeren tegen de crisis. Hamer onderstreept dat Nederland er nog lang niet is.
Wat haar aangrijpt is hoe juist de jonge generatie slachtoffer dreigt te worden. Jongeren werden al voor de crisis geconfronteerd met een optelsom van grote risico’s. “Deze crisis werkt als een vergrootglas bij juist die problemen, niet zoals andere crises als een soort relativering daarvan. Studieschulden, werkloosheid, geen woning kunnen betalen, geen gezin kunnen stichten. Dat stapelt zich nu allemaal op elkaar.”
Met de ‘Opp app’ zijn duizenden jongeren actief betrokken bij het vinden van oplossingen om uit de crisis te komen, vertellen Hamer en Knijnenburg. Hun perspectief delen ze zo met elkaar en met de bestuurlijke en politieke top van het land. Ondertussen werken ze samen ook aan een alternatief voor het studenten-leenstelsel. Al eerder bleek dat hier ernstige haken en ogen aan zitten. Door corona ontstaat nu een situatie waarin veel studenten niet alleen een enorme schuld opbouwen, maar ook geen werk kunnen vinden, zelfs geen bijbanen die de schuldopbouw helpen beperken. Hamer kijkt daarbij ook naar een breed maatschappelijk akkoord over ‘Leven Lang Ontwikkelen’ voor alle werkenden en werkzoekenden.
Wordt het hiermee tijd voor een nieuw ‘Akkoord van Wassenaar’? De reactie daarop van Hamer is verrassend. Zij is zich gaan verdiepen in de geschiedenis van die historische overeenkomst van werkgevers en werknemers uit 1982. Daardoor komt ze nu bewust met een andere insteek. Er zullen andere, gelaagde en meer op de lange termijn gerichte afspraken moeten komen, zegt ze.
Toen Mariëtte Hamer zes jaar geleden aantrad als SER-voorzitter was er bij alle gelukwensen ook scepsis. “Gaat zij in de polder de deuren sluiten of zet ze de ramen open?” klonk het. Inmiddels blijkt 'de kunst van het polderen' een soft power exportproduct. Nergens leer je die kunst zo goed als bij de jarige SER. Ondanks – en misschien ook wel vanwege – de coronacrisis is Hamer ervan overtuigd dat de SER en het polderoverleg vitaler zijn dan ooit. Plannen voor de kabinetsformatie worden al gemaakt: de SER, het Jongerenplatform en nieuwe vormen van overleg staan voor de komende 70 jaar.
***
Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Aon, de toonaangevende adviseur op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen
Deze is aflevering is ook mede mogelijk gemaakt door Weee Nederland en door donaties van luisteraars via vriendvandeshow.nl/bb
***
Verder lezen
Jongeren Denktank Coronacrisis gaat Mark Rutte adviseren
Samen zijn we slimmer: praat mee in de Opp app
Het SER-jongerenrapport (2019)
***
Verder kijken
Webinar SER Jubileumcongres 1 oktober 2020
***
Verder luisteren
BB 132 - Olaf Sleijpen (DNB) over economie en pensioenen
BB 130 – Joost Korte, een Nederlander aan de top van ‘het sociale Europa’
BB 125 – Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken in de coronacrisis
BB 114 – Mariëtte Hamer: Nederland is heel kwetsbaar, we hebben geen tijd te verliezen
BB 110 – Overleggen in crisistijd: Hans de Boer en Han Busker, 75 jaar Stichting van de Arbeid
BB 55 – SER werkt aan alternatief studentenleenstelsel / PG en de geboorte van ‘het poldermodel’
BB 40 – SER-voorzitter Mariëtte Hamer over polder en pensioen
***
Tijdlijn
00:00:00 – Intro
00:01:38 - Deel 1
00:20:47 - Deel 2
00:38:45 - Deel 3
00:53:09 - Uitro
00:54:08 - Einde
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.