Wat gebeurt er voor en achter de schermen in de politiek? In de podcast Betrouwbare Bronnen praat Jaap Jansen met politieke hoofdrolspelers en hooggekwalificeerde deskundigen. Betrouwbare Bronnen koppelt Nederlandse politiek en beleid aan Europese en internationale ontwikkelingen.
De host van de podcast is Jaap Jansen, een politieke journalist die al zo’n dertig jaar op het Binnenhof werkt. In veel afleveringen koppelt historicus Pieter Gerrit Kroeger met diepgravende betogen en smeuïge anekdotes politieke geschiedenis aan de actualiteit van nu.
Nieuwe afleveringen van Betrouwbare Bronnen verschijnen doorgaans op dinsdag en vrijdag.
Reacties zijn welkom via Twitter @jaapjansen @pgkroeger en via betrouwbarebronnen@dagennacht.nl
Betrouwbare Bronnen heeft ook een website met actuele informatie.
Wilt u informatie over de mogelijkheid om te adverteren of te sponsoren, stuur dan een mailtje aan: adverteren@dagennacht.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!
Deel 1 van deze aflevering is de zevende editie in de serie over de Val van de Muur en de omwentelingen in Europa en Duitsland 30 jaar geleden.
Jaap Jansen kijkt met PG Kroeger terug naar de onverwachte herrijzenis van Helmut Kohl. Leert die ons ook iets voor leiders in crises nu?
Deel 1:
De Bondskanselier en CDU-voorman was in de loop van 1989 politiek min of meer afgeschreven, ook in zijn eigen partij. En toen kwamen die weken en maanden waarin zijn land en de wereld revolutionaire veranderingen doormaakten.
Kohl draalde geen moment. Ineens bleek hij toch vol energie en daadkracht. En vol fantasie én flexibiliteit. Met veel improvisaties bleef hij de gebeurtenissen vaak nog net voor. In het voorjaar van 1990 - nu precies 30 jaar geleden - kon hij daardoor definitief de nooit gedachte route inslaan naar versnelde eenwording van Duitsland en nieuwe verkiezingen in die nieuwe nationale eenheid.
Niet alleen Helmut Kohl werd zo een historisch voorbeeld van een politicus die in een crisissituatie zich revancheerde en ontpopte als iemand die helemaal nog niet afgeschreven, geen 'Auslaufmodell' was. Integendeel. PG Kroeger analyseert nog enkele bijzondere voorbeelden daarvan. Sommige daarvan zijn juist in coronatijden hoogst actueel.
Deel 2:
Zeker zo bekend als Kohls herrijzenis uit een diep dal is in de geschiedschrijving het lot van de Amerikaanse president Harry Truman. Nu de Verenigde Staten opnieuw moeten afwegen of zij een zittend staatshoofd een tweede termijn gunnen, is Trumans gevecht daarvoor in 1948 heel leerzaam. 'Give'm hell, Harry!'
Deel 3:
Kohls opvolger als CDU’er in het Kanzleramt blijkt nu ook in staat tot zo'n indrukwekkende wederkeer, zelfs als wereldleider en politiek en moreel icoon. Angela Merkel is in deze coronacrisis sterker terug dan ooit. Hoe kan dat?
Deel 4:
Ook de Nederlandse premier Mark Rutte was nog niet zo lang geleden geheel afgeschreven. Nauwelijks een kwart van de VVD-opinieleiders wilde hem een jaar geleden nog als aanvoerder.
Dat lijkt in coronatijd geheel vergeten, of weggemoffeld. Des te boeiender om die trend en ontwikkeling in de geschiedenis en wederwaardigheden van politiek leiderschap nog eens onder de loep te nemen.
***
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Weee Nederland
***
Tijdlijn
00:00:00 – Intro
00:02:19 – Deel 1
00:23:29 – Deel 2
01:15:32 – Deel 3
01:28:46 – Deel 4
01:42:46 – Uitro
01:43:27 – Einde
***
Verder lezen
VVD’ers zijn het erover eens: tijdperk-Rutte loopt ten einde (NRC, 15 maart 2019)
***
Verder luisteren
Afl. 93 – Hoe Gorbatsjov en het Sovjet-imperium ten onder gingen
Afl. 84 – Hoe Kohl met Gorbatsjov de Duitse eenwording regelde
Afl. 72 – ‘Wir sind ein Volk!, december 1989: Helmut Kohl spreekt in Dresden
Afl. 61 – PG Kroeger over de val van de Berlijnse Muur
Afl. 53 – PG en de viering van 40 jaar DDR
Afl. 42 – Merkels vertrouweling Elmar Brok: 40 jaar Europese geschiedenis
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.