Nederland gaat op de schop en de ruimte is schaars. Er zijn grote opgaven in de ruimtelijke ordening, natuur, voedsel, wonen, reizen, werken en energie. Hoe ziet Nederland er uit in 2050? Hoe komen we dan aan onze energie? Gaan we echt veel minder reizen? Hoe zorgen we voor een huis voor iedereen?
In elk van de zeven afleveringen komt een praktische vraag aan de orde. De podcast gaat samen met anderen op zoek naar een antwoord op deze vragen, laat zien hoe deze lastige verbouwing van Nederland eruit ziet en welke belangen er spelen.
Laat je inspireren door de adviezen van de adviesraad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) en leer meer over hoe we samen aan een duurzame toekomst kunnen werken.
In Nederland is meer voedsel beschikbaar dan ooit tevoren en het is relatief goedkoop. Maar de focus ligt sterk op productie en efficiëntie en nog te weinig op biodiversiteit, dierenwelzijn en het tegengaan van klimaatverandering. De landbouw in Nederland zal daarom moeten verduurzamen. Maar hoe doen we dat zó, dat boeren er een goede boterham aan kunnen verdienen?
Daarover praat Quintin Wierenga in deze aflevering met varkensboer Tim van der Mark, met Natascha Kooiman, kwartiermaker van de Transitiecoalitie Voedsel en met Krijn Poppe van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur.
Bijbehorende adviezen van de Rli vind je hier:
· Boeren met toekomst - 2021 (https://www.rli.nl/publicaties/2021/advies/boeren-met-toekomst)
· Europees Landbouwbeleid – 2019 (https://www.rli.nl/publicaties/2019/advies/europees-landbouwbeleid)
· Duurzaam en gezond – 2018 (https://www.rli.nl/publicaties/2018/advies/duurzaam-en-gezond)
Voor wie een beperking heeft of iets wil terugzoeken, is een volledig transcript van deze aflevering te vinden via https://www.rli.nl/podcast. Daar vind je ook alle afleveringen van deze serie overzichtelijk bij elkaar.
Nederland verbouwt in 7 vragen is een podcastserie van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in samenwerking met NAP1 Podcasts.