FC Mediacircus is de wekelijkse podcast over sport en media met Jos Govaart, baas van PR-bureau Coopr en NAC en Feyenoordfan, Robert Maaskant, oud-trainer van onder anderen NAC, RBC en VVV en mediajournalist Bas Hakker.
In deze eerste aflevering van FC Mediacircus denkt Robert dat de Podcast Awards ons niet meer kunnen ontgaan, zegt Jos dat de media-afdeling van Ajax de rest veruit de baas is en probeert Bas de mannen niet teveel over voetbal te laten lullen. FC Mediacircus is de wekelijkse podcast over sport en media met Jos Govaart, baas van PR-bureau Coopr en NAC en Feyenoordfan, Robert Maaskant, oud-trainer van onder anderen NAC, RBC en VVV en mediajournalist Bas Hakker.
Er viel genoeg te bespreken in de tweede aflevering van FC Mediacircus. Hoe zit dat nu met dat artikel van Follow The Money over de Sport Entertainment Group en Stefan de Vrij? Hoe moeten we het media-oorlogje tussen Dick, de spelersgroep en Pierre duiden? Een carriere na de voetballerij als hovenier is ook mooi. En we belden met Ruud van Triple Double om toch nog eens in te gaan op die superleague. Wat gaat er na de eerste mislukte zet gebeuren? En we geven weer cijfers aan een mediapersoonlijkheid.
Robert opent met het nieuws over Matchfixing. Robert vermoedt dat het met een sisser afloopt en belooft nog een spannende anekdote. Jos komt met een artikel over vrouwen in de voetbalmedia. Alledrie de mannen vinden de vrouwen in de voetbalmedia goed en talentvol. Maar wellicht is het niet voor niets dat ze wegblijven van echt inhoudelijke onderwerpen. Bas gaat terug down memory lane over Arjen Robben. En de mannen verwonderen zich over het overdreven gedoe na een leuke wedstrijd tegen Emmen. Nieuw in de derde aflevering is dat we bellen met een bekende persoonlijkheid in het sportmediaveld. In dit geval Wilfred Genee, die zichzelf vergelijkt met een kunstschilder en ons als nieuwbakken podcastmakers ook even op scherp zette. De journalistiek en de relatie met Max Verstappen. Zijn het nu journalisten of fans? En in hoeverre is dat een probleem? Hélène Hendriks wordt op het einde nog even lijdend voorwerp van de door haar zelf ingeleide rubriek.
Disclaimer: Bas zat deze keer op afstand. Hij klinkt niet van nature doffig.
Robert verbaast zich over de rol van media in de bejegening van de ene versus de andere club. En hoe kan het dat het " premieverhaal" zo groot wordt ondanks dat er nauwelijks enig bewijs is. Jos ergert zich aan voetbalvaders aan de hand van de kijktip Voetbaldroom. Bas heeft zich verdiept in Tom Dumoulin. Robert fietst dat onderwerp vakkundig naar huis. Dumoulin heeft veel talent maar de Limburger in hem zit te veel in de weg. We bellen met Jeroen Elshoff. We bespreken zijn rol als commentator versus groeiende mediapersoonlijkheid. Ook het akkefietje met de Feyenoordsupporters die de Kuip binnendrongen komt aan de orde. Voetbal International bracht een special uit over homoseksuelen binnen de voetbalsport. Interviews met Merel van Dongen en John de Bever worden kort besproken. Ten slotte krijgt Maarten Ducrot cijfers.
Inbelgast Marco Timmer (VI) gaf in deze aflevering een scoop weg voordat ie op VI stond, en we hadden het nauwelijks door. Ook ging hij uitgebreid in op de special over homoseksualiteit in het voetbal. Marco is erg helder over het onderwerp, dat niet bepaald voortkwam uit lezersonderzoeken. Robert rehabiliteert de sportende Limburger en Bas houdt van voorspellingen die niet uitkomen. Waarbij Marc van Hintum nogal het lijdend voorwerp is. Jos vraagt zich af hoe een beetje transfergerucht de wereld inkomt en of een transfer via de media een beetje te regelen valt. Bas beschrijft hoe Terrance Pieters meer begrip voor racismevraagstukken gekregen heeft door er in de media over te praten. We bespreken in hoeverre de (waarschijnlijk) nieuwe topvrouw van de KNVB, Marianne van Leeuwen mediavaardig moet zijn. Aan het einde geven we Jack van Gelder cijfers. Over het verleden van Jack zijn de mannen enthousiast. Maar zij constateren toch dat Jack nogal over de houdbaarheidsdatum heen is.
We namen een dagje later op maar het vuurwerk was er niet minder om. Bas, Robert en Jos waren het niet per se eens over "Osakagate". Bas vindt de journalistiek een soort plicht dat bij het vak hoort. Robert vindt dat Osaka 1 taak heeft: goed tennissen. En media zitten er nog voor het verdienmodel. Jos vraagt zich met name af waarom er niet wat meer interesse is van media in Osaka zelf. En ten slotte vindt Robert het allemaal niet zo geloofwaardig dat Jos introvert zou zijn. We bellen Tim de Gier van de Rode Lantaarn op over het succes van zijn wielerpodcast. Robert heeft - je verwacht het niet- ook een mening over het vaccinatiebeleid van de KNVB.
Robert laat de voordelen zien van je in elkaar laten beuken als je YouTube-ster bent. Het is nogal lucratief. Afellay zit nogal in de ontkenning als het gaat om de ruzie tussen Van Bommel en Huntelaar tijdens EK 2012. Ja mensen, we hadden immers vechtsport beloofd. Jos heeft moeite met het half cancelen van Roland Garros van Federer. We verwonderen ons ook enorm over dat gedoe over de cijfertjes van de formaties en voelen toch wel wat empathie ten opzichte van Frank de Boer. We bellen met Feyenoordwatcher Mikos Gouka die het maar een slecht idee vindt dat journalisten fan zijn van een club. Dat zit je alleen maar in de weg. Ook doet hij een geinige onthulling over het eerlijke contact met Dick Advocaat. We bespreken het NRC-artikel over de commerciële kracht van de afzwaaiende Jean Paul Decossaux. We geven tenslotte hoog op van Marcella Mesker. Al doet Robert zelf nog even de gooi naar de candlelighttrofee. Oja, Robert rectificeert zichzelf alvast. Hij doelde niet op Allard Kalff. Maar op Olav Mol. What's in the name.
Ook de mannen van FC Mediacircus kunnen er niet omheen. Het EK voetbal is begonnen. Er is respect voor de wijze waarop Jeroen Elshoff en Kenneth Perez omgingen met de zaak Eriksen. Maar bleven de beelden niet iets te lang zichtbaar? En hoe was de afstemming tussen radio en TV bij de NOS? Mart Smeets wordt langs de meetlat gelegd. Komt hij er goed vanaf? De inbelgast van de week is ESPN-commentator Mark van Rijswijk. Hij realiseert zich dat trainers toch echt meer verstand van voetbal hebben dan commentatoren. Nuja, meestal dan.
We namen twee dagen later op dan normaal maar waren juist daardoor extra scherp. We bespraken de Memphis-docu. Het conflict van generaties in de Rabobankploeg en het totaal gemakzuchtige handelen van de journalistiek rondom Ronaldo en Coca-Cola. Speciale gast van deze week was Marieke Derksen, die veel te vertellen had. Tot slot krijgt Joep Schreuder niet bepaald lof van de mannen.
In de jubileumaflevering gaan we meteen van start met een felle Barbara Barend. Zij roemt Wijnaldum om zijn voorbeeldgedrag maar stelt dat politiek en bonden achterblijven. Maar wie is nou die voormalige Ajaxspeler die avances maakte? Robert kan er niet tegen dat er na een slechte prestatie maar meteen geroepen wordt dat koppen moeten rollen. Jos vindt dat zeker in dit geval enigszins flauwekul. We bespreken de oprechtheid van sponsors in maatschappelijke discussies en vragen ons af of sporters succesvol eigen mediakanalen kunnen exploiteren in het kleine mediaNederland. En of een model als The Athletic succesvol zou kunnen zijn. Tenslotte geven we cijfers aan de man die in Spanje onder vuur lag: Rafael vd Vaart.