Elke week bespreekt de redactie van NU.nl het belangrijkste technieuws in De Week van NUtech. Je hoort in deze podcast analyses, interviews en reportages over belangrijke onderwerpen in de technologiewereld.
Dit is de eerste aflevering van de wekelijkse techpodcast De Week van NUtech. De techredactie van NU.nl bespreekt deze week: [00:36] Positieve kwartaalcijfers voor Apple, met gestegen iPhone- en Mac-verkopen. Maar de iPad-verkopen dalen juist, om verschillende redenen. We bespreken of de nieuwe iPad Air 2 en iPad Mini 3 (eerste indruk) daar verandering in gaan brengen. En is het ecosysteem van Apple inderdaad een 'prachtige gevangenis'? [08:50] Google introduceert de nieuwe e-mail-app Inbox, die het Gmail-account van gebruikers beter wil ordenen en overzichtelijker wil maken. NU.nl probeerde de mooie app, maar we twijfelen of de app wel voor iedereen geschikt is. [14:20] Hoewel de hype rond het sociale netwerk Ello weer wat lijkt te zijn verminderd, wist de 'anti-Facebook' deze week 5,5 miljoen dollar aan investeringsgeld binnen te slepen. We bediscussiëren of Ello levensvatbaar is naast gevestigde giganten als Facebook en Twitter. [16:50] Samsung heeft twee toestellen op de markt gebracht die de nieuwe designfilosofie van het bedrijf tonen. NU.nl-redacteur Colin van Hoek testte de Galaxy Note 4 en Galaxy Alpha en legt uit wat deze verandering voor gevolgen kan hebben voor Samsung.
Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
Deze week bespreekt de techredactie van NU.nl de volgende onderwerpen: [1:00] Huawei lanceerde deze week het nieuwe smartphonemerk Honor in Nederland. Op wie richt dat merk zich en gaat Honor nu niet concurreren met zijn eigen moederbedrijf? En waarom noem je een smartphone Honor? [04:55] Zowel Samsung als Sony presenteerden slechte kwartaalcijfers. De mobiele afdelingen staan onder druk van opkomende merken als Xiaomi en van Motorola, dat aan een comeback bezig lijkt te zijn. [08:44] Microsoft presenteerde een fitnesssmartwatch, de Microsoft Band. Opvallend is dat het apparaat werkt met Windows Phone, Android én iOS. Eerder bracht het bedrijf al verschillende apps uit voor andere platformen en kwam Office naar de iPad. Wat betekent die strategie voor het bedrijf? [12:20] Facebook ziet zijn gebruikersaantal gestaag doorgroeien, en de winst schiet omhoog. Ondertussen groeit Twitter een stuk langzamer en maakt het sociale netwerk juist verlies. We bespreken of Twitter de strijd der sociale netwerken ook kan winnen zonder miljard gebruikers.
Deze week bespreekt de techredactie van NU.nl de volgende onderwerpen in De week van NUtech: [00:40] De Tweede Kamer debatteerde deze week over het auteursrecht en het recent ingevoerde downloadverbod. Er bleek weinig animo te zijn om het auteursrecht in Nederland grondig te hervormen; in plaats daarvan wil staatssecretaris Teeven (Justitie) wachten op een voorstel van de Europese Commissie. [05:48] Onverwacht maakte Microsoft de mobiele apps van Office deze week gratis, waar eerder nog een abonnement op Office 365 moest worden genomen. Waarom maakt Microsoft deze verandering en hoe past dit in de strategie van het bedrijf? [09:13] Een Amerikaans-Nederlandse startup zendt "het beste van het internet" uit via satellieten. Dit 'Outernet' moet onder meer informatie leveren aan arme landen en plekken waar het internet wordt gecensureerd. Robert Micca, een van de initiatiefnemers, vertelt ons over de ambitieuze plannen van het Outernet. [15:28] Veel Nederlanders klaagden deze week over de blauwe vinkjes in Whatsapp, die aantonen of een bericht is gelezen. Maar moeten we ons daar eigenlijk wel zo boos over maken? En waarom heeft de duurste app ter wereld al meer dan een jaar geen grote nieuwe functies geïntroduceerd?
Deze week bespreekt de techredactie van NU.nl de volgende onderwerpen in De week van NUtech: - [00:42] Popster Taylor Swift heeft haar muziek teruggetrokken van Spotify, omdat ze vindt dat ze hier te weinig aan verdient. Spotify-ceo Daniel Ek schreef een brief waarin hij zegt dat populaire artiesten als Swift jaarlijks miljoenen verdienen aan de dienst. Het muzieklabel van Swift ontkent dit vervolgens weer. Wat is waar en hoe moeten artiesten omgaan met de plotselinge populariteit van streaming op de muziekmarkt? - [05:21] Youtube krijgt een betaalde muziekdienst met de naam Music Key. Voor een vast maandbedrag wordt het mogelijk om muziekvideo's offline te bekijken, zonder reclame. Zitten we daar op te wachten naast bestaande streamingdiensten als Spotify en Googles eigen Play Music All Access? - [07:52] Amazon brengt zijn e-readers naar Nederland en gaat ook Nederlandstalige e-books verkopen. Een prijzenoorlog levert het waarschijnlijk niet op, want vaak bepalen de uitgevers de prijs van hun e-books. Wat kan Amazon dan toevoegen? We vroegen het aan bestuurders van Amazon en aan de grootste concurrent Bol.com. - [12:46] Android Lollipop (5.0) verscheen deze week officieel voor Nexus-toestellen en op een aantal apparaten van Motorola. We bespreken de uiterlijke veranderingen en nieuwe functies in het besturingssysteem, dat hiermee qua designkwaliteit dichter richting iOS kruipt. - [17:05] De G Watch R is LG's tweede poging om een Android Wear-smartwatch aan de man te brengen. Het ronde scherm en stijlvolle uiterlijk zijn goede verbeteringen, maar is de software in het afgelopen half jaar evenredig veel beter geworden?
Deze week bespreekt de techredactie van NU.nl de volgende onderwerpen: • [00:43] Uber kwam deze week veel negatief in het nieuws. De taxidienst bleek te hebben gedreigd om de privélevens van kritische journalisten te onderzoeken, en werd beschuldigd van het ongeoorloofd inzien van gebruikersgegevens. Het bedrijf staat bekend om het agressieve houding tegenover overheden en concurrenten, maar kan zo'n groot en invloedrijk bedrijf zich dat nog wel veroorloven? • [05:42] Het verdwijnen van de muziek van Taylor Swift uit Spotify heeft meer gevolgen dan verwacht. Sony Music, een van de drie grootste platenlabels, zegt zijn steun voor de gratis variant van Spotify te "heroverwegen". We bespreken of Spotify het voor artiesten mogelijk zou moeten maken om hun albums alleen aan betalende leden beschikbaar te stellen. • [09:25] Gebruikers van Whatsapp voor Android versturen sinds kort versleutelde berichten. In één keer worden miljarden berichten per dag veel beter beveiligd, waardoor aftappen onmogelijk wordt. Wat zit achter deze verandering en is het voor grote apps tegenwoordig überhaupt nog acceptabel om gebruikersgegevens niet te versleutelen? • [12:44] De Nederlandse bewaarplicht blijft in stand, zo besloot het kabinet deze week. Eerder zette het Europees Hof een streep door de Europese richtlijn die de grootschalige opslag van telecomgegevens verplichtte, maar volgens minister Opstelten kan Nederland gegevens blijven bewaren. Hoe zit dat? • [16:16] Nokia kondigde deze week een nieuwe tablet aan. Het bedrijf licentieert zijn merknaam aan het Chinese Foxconn, dat verder verantwoordelijk is voor de bouw en distributie van het apparaat. We bespreken deze nieuwe strategie en de focus op de eigen Android-software Z Launcher.
Deze week bespreekt de techredactie van NU.nl de volgende onderwerpen: • [00:38] Het Europees Parlement wil dat Google verdergaat als twee losse bedrijven. De Europese Commissie lijkt echter niet veel te zien in het plan om de zoekmachine-afdeling los te koppelen van de andere bedrijfstakken. Hoe zit het met het onderzoek naar machtsmisbruik door Google en hoe zou een opgesplitst Google er eigenlijk uitzien? • [05:09] De Android-app van Twitter gaat informatie verzamelen over de andere apps die gebruikers op hun toestel hebben. Waarom doet het bedrijf dit en hoe kun je het uitzetten? Met een speciale browserextensie lees je hoe de gebruiksvoorwaarden van sites precies in elkaar steken. • [10:19] Het Europese overleg over het beëindigen van roamingkosten en over het garanderen van netneutraliteit binnen Europa zijn vastgelopen. We leggen uit hoe dat kan, zelfs nadat het Europees Parlement voor deze maatregelen stemde. • [14:40] Volgens een gerucht dat deze week verscheen komt Sony al in januari met een nieuw vlaggenschip op de smartphonemarkt, de Xperia Z4. Is het slim om toestellen zo kort acher elkaar uit te brengen en wat moet het bedrijf doen om zijn grip op de smartphonemarkt te herpakken?
Deze week bespreken we de volgende onderwerpen: [00:32] Sony Pictures had deze week te maken met een grootschalige hack. Anonieme bronnen wezen Noord-Korea aan als schuldige, maar moeten we dat wel geloven? En hoe kan dit een bedrijf als Sony overkomen? [05:08] Apple staat weer in de rechtbank, maar dit keer niet vanwege zijn iPhones of iPads. Twee aanklagers beschuldigen het bedrijf van machtsmisbruik met zijn iPod tussen 2007 en 2009. Maar het is onduidelijk of de zaak door kan gaan nu is gebleken dat de eisers zelf mogelijk niet de juiste iPod hebben. [08:39] De Yotaphone 2 is een telefoon met twee schermen. Het e-ink-scherm aan de achterkant is niet zomaar een gimmick. We bespreken deze bijzondere telefoon en andere gadgets die misschien ook wel zouden kunnen profiteren van een extra e-ink-scherm. [12:47] Volgens een bericht dat deze week verscheen zal Google volgend jaar een nieuwe versie van zijn slimme bril Glass lanceren. Techredacteur Daniël Verlaan schreef eerder over zijn maandenlange ervaringen met Glass in Nederland en bespreekt wat Google moet veranderen om van de gadget een succes te maken.
Deze week bespreekt de techredactie van NU.nl de volgende onderwerpen: [00:42] Tele2 komt naar Nederland met zijn eigen 4G-netwerk. Vanaf maart kunnen de eerste klanten gebruikmaken van het snellere internet. Directeur Jeff Dodds van Tele2 Nederland vertelt over de plannen van de provider en zinspeelt op de beschikbaarheid van onbeperkte databundels. [10:41] Oculus, het bedrijf achter de virtual reality-bril Rift, heeft twee kleinere bedrijven overgenomen die zich bezighouden met virtuele realiteit. Wat gaat dat betekenen en hoe gaan we VR in de toekomst gebruiken? [16:38] Er lijkt geen einde te komen aan de nasleep van de Sony-hack. Deze week kwamen grote hoeveelheden vertrouwelijke e-mails op straat. Hoe kan de beveiliging bij een bedrijf als Sony zo lek zijn en wat is het motief van de hackers?
Deze week bespreekt de techredactie van NU.nl de volgende onderwerpen: [00:39] Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) onderzoekt de privacyvoorwaarden van Facebook en dreigt Google met een boete omdat zijn privacybeleid niet streng genoeg is. Wat staat er precies op het spel en wat moeten bedrijven doen om de privacy van gebruikers te garanderen? [06:22] Sony schrapt zijn plannen voor het vertonen van de film The Interview na dreigementen van hackers die eerder zijn netwerk platlegden en gegevens stalen. We bespreken of dat een zinvolle reactie is. Noord-Korea is hoofdverdachte, maar er zijn ook twijfels aan die verdenking. [11:37] Komt de Samsung Galaxy S6 in januari, of toch pas later in 2015? En wat moet Samsung veranderen om zijn smartphonetak weer succesvol te maken? Ook bekijken we wat de gehele smartphonemarkt in 2015 in petto zou kunnen hebben.
Deze week doet de techredactie van NU.nl voorspellingen voor het volgende jaar. We hebben het over de toekomst van wearables en de Apple Watch, virtual reality, de opkomst van diensten als Uber, het einde van het traditionele wachtwoord en de populariteit van Facebook.