Een podcast over de oorlog, verzet, bevrijding en terugkeer van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Luister naar bijzondere verhalen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
P1. Merav Pront had nooit echt over het leven van haar joodse betovergrootmoeder nagedacht voordat ze stage ging lopen bij Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet. Geconfronteerd met de rijke joodse geschiedenis van Amsterdam besloot ze samen met radiomaker Pieter-Bas van Wiechen op onderzoek uit te gaan.
Deze aflevering werd gemaakt in samenwerking met het Joods Cultuur Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité.
P7. Herman Polak (1937) was een van de onderduikkinderen van Tine Boeke-Kramer. Hij werd achttien keer naar een ander, veiliger adres in Amsterdam gebracht. In deze podcast praat hij openhartig over de oorlog en wat het met hem gedaan heeft.
Herman Polak zou oorspronkelijk gesproken hebben tijdens Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Amsterdam. Een co-productie van het Amsterdams 4 en 5 mei comite en het Joods Cultureel Kwartier.
Soldaat El Achir ben Bouali spoelt in 1940 aan op het strand van Zandvoort. Hij is één van de duizenden Marokkaanse soldaten die in Franse dienst vechten tegen de Duitse invasie. Hoe is deze soldaat uit Marokko aan het front terecht gekomen? Hoe kwam deze boerenjongen als ruiter in de cavalerie-brigade oog in oog te staan met de Duitse tanks? Wat is zijn aandeel in de strijd om vrijheid in Europa?
In deze podcast brengen schrijver Abdelkader Benali en geluidskunstenaar Harpo ‘t Hart het verhaal van de Soldaat van Zandvoort tot leven.
De Soldaat van Zandvoort zou oorspronkelijk te zien zijn tijdens Theater na de Dam. Alle voorstellingen zijn door de Corona-pandemie afgelast. In deze situatie hebben veel makers een digitale versie van hun voorstelling gemaakt. Kijk daarvoor op 4 mei op de website van Theater na de Dam.
P7. Abraham en Theophile Ptasznik waren tegen de tachtig toen ze, alleen achtergebleven in Amsterdam, gedwongen werden te verhuizen naar het Merwedeplein 17. Vanaf dat adres zijn ze een paar maanden later gedeporteerd.
Toen Hella en Sandra Rottenberg, achterkleindochters van de Ptaszniks, onderzoek deden voor hun boek De sigarenfabriek van Isay Rottenberg stuitten ze op brieven uit de oorlog. Uit de brieven komen hun overgrootouders tevoorschijn als mensen die ondanks alles de moed niet opgaven, hun humor behielden en vast van plan waren de oorlog te overleven.
Hella en Sandra Rottenberg zouden hun verhaal aanvankelijk vertellen tijdens Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet. Het herdenkingsprogramma dat in Amsterdam gezamenlijk wordt georganiseerd door het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en het Joods Cultureel Kwartier.
P3. Ena Breukelaar is de dochter van verzetstrijder Adriaan Breukelaar. Ze was zes toen de oorlog uitbrak. In deze podcast vertelt ze wat zij in de jaren 1940-1945 meemaakte.
Dit verhaal zou oorspronkelijk verteld zijn tijdens Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Amsterdam. Dat programma is een co-productie tussen het Amsterdams 4 en 5 mei Comite en het Joods Cultureel Kwartier
P9. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en was de Tweede Wereldoorlog voorbij voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. De gevolgen van die oorlog en de hevige onafhankelijkheidsstrijd daarna maakten dat er in totaal 350.000 mensen vanuit Indië en Indonesië naar Nederland kwamen, ook naar Amsterdam.
P10. Vijf dagen na de bevrijding bezette Toneelgroep 5 mei 1945 de Amsterdamse Stadsschouwburg. De groep theatermakers had niet getekend voor de Cultuurkamer, een voorwaarde om tijdens de Tweede Wereldoorlog door te mogen werken. Samen met journalist Henk van Gelder en acteur Edwin de Vries neemt Pieter-Bas van Wiechen de geschiedenis van dit bijzondere gezelschap en zijn speciale voorstellingen onder de loep.
Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast van het Amsterdams 4 en 5 mei comité.
P11. Op 15 augustus 1944 werd verzetsstrijder Frits Israel in de Distelvoorstraat 24 in Amsterdam-Noord vermoord door een bankier. Samen met zijn zoon Arnold Israel (1932) en durfal Frits Neijts (1928) gaat Pieter-Bas van Wiechen op zoek naar het hoe en waarom van deze geschiedenis.
Dit verhaal is eerder verteld tijdens Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet in Amsterdam.
De zoon en het hulpje van de verzetsstrijder is een podcast van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité.
P12. Ben Portegies Zwart werkte als marconist vanuit diverse adressen in Amsterdam-West voor het communistisch verzet. Zijn dochter Annemieke Kamoschinski-Portegies Zwart vertelt het verhaal van haar vader en welke gevolgen de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende Koude Oorlog op het gezin had.
Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen voor het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité.
P17: Joch Kuiken (1929) vertelt het verhaal van haar familie tijdens de oorlog. Terwijl haar ouders Joodse collega’s hielpen onder te duiken, was haar opa lid van de NSB.